Juho Toivola tuntee suomalaisen työelämän. Nyt hän kertoo, kuinka parhaat osaajat löydetään ja pidetään palkkalistoilla.


Lue, mitä uusin tutkimus työntekijöiden palkitsemisesta kertoo osaajapulan avuksi.

Kuinka löytää oikeat ammattilaiset oman yrityksen palkkalistalle, ja pitää heidät siellä? Rekrytointikonsultti ja työpsykologi Juho Toivola kertoo, mitä uusin tutkimus työntekijöiden palkitsemisesta kertoo osaajapulan avuksi. Henki-Fennian myyntijohtaja Kari Wilen kävi tuloksia läpi Juhon kanssa. 

Juuri valmistuneen Henki-Fennian ja IRO Researchin toteuttaman tutkimuksen mukaan 57% vastanneista pitää ammattitaitoisen työvoiman löytämistä vaikeana, ja joka toinen vastaajan kokee avainhenkilöiden rekrytoinnin haastavana.

”Kilpailu tekijöistä on edelleen kovaa, eikä varsinkaan haluttujen osaajien pitäminen omilla palkkalistoilla ole mikään itsestäänselvyys”, Juho sanoo.

Rahabonukset edelleen yleisin palkitsemisen tapa

Rahabonukset ovat hyvin yleinen tapa palkita työntekijöitä. Rahabonukset on yleensä sidottu esimerkiksi kuukausittaisiin tavoitteisiin: edellä mainitun tutkimuksen mukaan 94% yrityksistä käyttää rahabonuksia.

”Nopeat palkinnot kuitenkin ohjaavat lyhyen aikajänteen toimintaan, eikä se yleensä ole bonuksia maksavalle taholle pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto. Myös bonukset perusteena olevilla mittareilla on merkitystä – sitä yleensä saa, mitä mittaa”, Juho huomauttaa.

”Yrityspäättäjien on nyt aika suunnata katsettaan pidemmälle, ja tutustua pitkäjänteisemmän palkitsemisen muotoihin”, Juho jatkaa.

51% kyselyyn vastanneista on jo tullut siihen johtopäätökseen, että oman yrityksen palkitsemisjärjestelmässä on kehitettävää.

”Ryhmäeläke on erinomainen pitkäjänteisen palkitsemisen vaihtoehto ja sen avulla yritys voi myös sitouttaa avainhenkilöt pysymään talossa”, Juho sanoo.

Ryhmäeläke on yrityksen tietyille henkilöryhmälle ottama vapaaehtoinen eläkevakuutus. Ryhmäeläke voi nostaa työntekijän tulotasoa eläkeaikana ja tuo joustavuutta eläkkeen aloittamisen ajankohtaan. 

Palkitsemismalleista liikkuu paljon väärää tietoa

Juhon mukaan ryhmäeläkkeestä liikkuu paljon harhaluuloja. Juho listaa yleisimpiä harhaluuloja, ja kertoo onko niissä perää.

1. Meidän työntekijät on liian nuoria, ei heitä motivoi eläkevakuutus

Juho: Erityisesti 30-40 -vuotiaat suhtautuvat aiempaa kriittisemmin julkisen eläkejärjestelmän tuomaan turvaan, ja panostavat itse tulotasonsa turvaamiseen eläkepäivillä esimerkiksi sijoituksilla. Nuoret työntekijät myös hyötyvät ryhmäeläkkeestä eniten, koska eläkettä ehtii kertyä kauemmin.

2. Olemme liian pieni yritys

Juho: Valtaosa nykyisistä ryhmäeläkesopimuksista on yrityksillä, jotka työllistävät muutamia kymmeniä ihmisiä. 2-3 vuotta toiminut yritys on jo riittävän vakaalla pohjalla harkitakseen ryhmäeläkettä. 

3. Ryhmäeläke on kallis suhteessa saavutettuun hyötyyn

Juho: Ryhmäeläkkeen vakuutusmaksut voi vähentää verotuksessa, eikä niistä tarvitse maksaa palkan sivukuluja. 

Tutustu Henki-Fennian ryhmäeläkkeeseen ja muihin palkitsemisen palveluihin täältä.

”Älä tuudittaudu rahabonusten tai ryhmäeläkkeiden pitovoimaan, jos yrityksen perusasiat eivät ole kunnossa. Varmista siis ihan ensimmäisenä, että sinun yrityksesi työntekijöiden edellytykset menestyä ja viihtyä työssään ovat kohdallaan”, Juho kiteyttää. 

 

 

Fennia | Finnair Shop